demo-attachment-669-432924-PE8C6I-858

Cara Melunaskan Hutang dan Meraih Nisbah yang Baik

Kunci dari meminimalkan peratus nisbah hutang terdapat di kedua aspek perkiraannya: (1) pendapatan bulanan dan (2) jumlah ansuran. Mari kita mula dengan aspek (1) pendapatan bulanan minggu ini.

 • Individu yang mempunyai kewangan stabil adalah mereka yang aktif mengusahakan pertumbuhan pendapatan mereka yang sedia ada. Sebagai contoh, jika gaji bulanan anda RM3,000 dan anda perlu jejak perbelanjaan dan mengambil kira berapa jumlah ansuran yang anda mampu bayar sebulan.

 • Buat anggaran belanjawan mengikuti formula 50/30/20:
  Bahagikan pendapatan kepada tiga kategori – 50% untuk keperluan dan mustahak, 30% untuk kehendak, dan 20% untuk simpanan atau bayaran hutang. Penting untuk anda mempunyai simpanan dan pengurusan kewangan peribadi yang bijak.

 • Meningkatkan Pendapatan:
  Cuba untuk mengembangkan pendapatan anda sekurang-kurangnya 10% setiap tahun. Katakanlah gaji anda tahun ini RM3,000 sebulan, cuba untuk dapatkan pendapatan RM3,300 pada awal tahun hadapan. Walaupun  nampak sukar, mulakannya dari sekarang, sama ada dengan mencari pendapatan tambahan, ataupun meningkatkan kemahiran supaya anda boleh berunding kenaikan gaji.

 • Hutang Produktif:
  Semasa mengajukan pinjaman, apa pun bentuknya, termasuk kad kredit, dan pinjaman peribadi,  ketahui cara menggunakan pinjaman wang dengan betul. Fokus pada hutang bersifat produktif yang dipergunakan untuk menambah penghasilan atau mencari penyelesaian yang bermanfaat, seperti pengurusan hutang.

  Rancangkan kewangan anda dengan BondfordCredit.com . Kami sedia membantu dengan perkhidmatan  percuma kepada anda.

 

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *